H_Lapset pihalla_9441.jpg
 

Vinkkejä mökkilomaan

Seuraavassa muutamia asioita, jotka on hyvä pitää mielessä mökkilomalle lähdettäessä.

Vaihtopäivä ja mökin luovutus viikkovarauksissa
Henkilömäärä
Saapumisaikailmoitus
Mitä hintaan sisältyy?
Mitä mukaan?
Loppusiivous
Kalastaminen
KALAmökit
Mökinomistaja auttaa aina
Lomarenkaan yhteystiedot

Vaihtopäivä ja mökin luovutus viikkovarauksissa

Vaihtopäivä on sesonkiaikoina yleensä lauantai ja lyhin varausaika on viikko. Viikkovarauksissa mökki on käytössäsi yleisimmin tulopäivästä klo 16 lähtöpäivään klo 12. Mahdollisista poikkeuksista on ilmoitettu kohdekuvauksessa.

Henkilömäärä

Mökkiä saa käyttää enimmillään se henkilömäärä, joka on ilmoitettu kohdekuvauksessa vuodepaikkamääränä tai mitä lomakohdetta varattaessa on sovittu. Jos kohdekuvauksessa lukee "4 + 2 henkeä", on mökissä neljä varsinaista vuodetta ja kaksi lisävuodetta (esim. kerrossängyn ylävuode, sohva, patja tai vuode parvella). Lomarengas suosittelee tällaista mökkiä korkeintaan neljälle aikuiselle. Teltan tai asuntovaunun tuominen mökkitontille on kielletty ilman omistajan lupaa.

Saapumisaikailmoitus

Mökin omistajalle tai huoltajalle tulee aina ilmoittaa saapumisajasta hyvissä ajoin etukäteen, viimeistään vuorokautta ennen varauksen alkamista.

Mitä hintaan sisältyy?

Vuokrahintaan sisältyy mökin/lomahuoneiston ja saunan vapaa käyttö. Mökeissä on normaali kalustus sekä perusastiat ruokailua ja ruoanlaittoa varten. Myös polttopuut sisältyvät mökin vuokrahintaan, ellei toisin mainita. Rantamökeillä soutuvene sisältyy hintaan, mikäli kohdetiedoissa on näin mainittu.

Mökkien kuvauksessa ilmoitettu juokseva kylmä ja lämmin vesi tulee useimmiten lähellä sijaitsevasta kaivosta. Juoksevan veden laatu ei välttämättä vastaa kaupunkien vesijohtovettä. Joillakin mökeillä juomavesi haetaan itse omistajalta/huoltajalta tai omistaja tuo juomaveden mökkiin kanistereissa.

Useimmissa mökeissä on televisio. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mökeillä ei ole kaapeliverkkoa ja kuvan laatu saattaa olla kaupunkioloja heikompi. Myöskään kaikki kanavat eivät kaikkialla näy kunnolla.

Mitä mukaan?

Mökeissä on tyynyt, peitot ja patjat. Sinun on itse tuotava lakanat, pussilakanat, tyynyliinat ja pyyhkeet. Liinavaatteet voi useimmissa mökeissä vuokrata myös mökin omistajalta tai huoltajalta hintaan alk. 10 €/henkilö (sis. lakanan, pussilakanan, tyynyliinan, kylpy- ja käsipyyhkeet). Joissakin kohteissa liinavaatteita ei ole vuokrattavana. Varmista siis etukäteen, mikäli sinulla on aikomus vuokrata ne.

Huomioithan, että vuoteissa tulee aina käyttää lakanoita, pussilakanoita ja tyynyliinoja.

Astianpesuaineet, perusmausteet sekä WC- ja talouspaperit eivät sisälly vuokrahintaan.

Loppusiivous

Tiesitkö, että voit nauttia lomasta täysillä loppuun saakka ilman lähtöpäivänä suoritettavaa loppusiivousta? Voit tilata loppusiivouksen joko ennakkoon Lomarenkaalta tai paikan päällä omistajalta tai huoltajalta. Loppusiivouksen hinta on mainittu kohdekuvauksessa.

Jos kuitenkin haluat suorittaa loppusiivouksen itse, muistathan että se sisältää mm. seuraavat asiat: matot ja lattiat imuroidaan, lattiat pyyhitään kostealla mopilla, pöydät ja tasot pyyhitään kostealla liinalla, vuodevaatteet tuuletetaan ulkona, astiat tiskataan ja asetetaan paikoilleen, sauna sekä WC pestään ja roskat viedään jätepisteeseen. Siivous tulee tehdä kokonaisuudessaan vasta lähtöpäivänä.

Jos tilaat loppusiivouksen tai se sisältyy hintaan, huomioithan, että seuraavat toimet tulisi kuitenkin suorittaa: astiat tiskataan ja asetetaan paikoilleen, roskat viedään jätepisteeseen ja pullot/juomatölkit kerätään kasaan esim. muovipussiin. Huonekalut laitetaan alkuperäisille paikoilleen ja mikäli olet tilannut liinavaatteet, jätetään ne pinossa sängyn päälle. Viethän tuomasi ruokatarvikkeet mukanasi pois tai roskikseen.

Kalastaminen

Mato-onkiminen, pilkkiminen ja silakkalitkalla pyynti kuuluvat jokamiehen oikeuksiin. Muuta kalastusta harjoittavien täytyy maksaa kalastonhoitomaksu.

Maksamalla kalastonhoitomaksun 45 e/vuosi, 15 e/viikko, 6 e/vrk (hinnat vuonna 2019) voi kalastaa yhdellä virvelillä+yhdellä vieheellä koko Suomen alueella (paitsi Ahvenanmaalla) ns. normivesistöissä eli lammilla, järvellä sekä merialueilla. Tämä uudistus helpottaa vuokramökeillä kalastavien asiakkaiden kalastuslupien hankintaa. Luvat voi maksaa esim. R-kioskilla. Muuhun kalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajan lupa. Tämä koskee muun muassa pyydyskalastusta ja kalastusta usealla vavalla.

Alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat eivät tarvitse lupaa virvelöintiin.

KALAmökit

KALAmökeillä on huolehdittu, että kalastukseen liittyvät palvelut ovat kunnossa. Esimerkiksi kalastuslupia ja kalastusvälineitä on saatavilla, vene on kalastukseen sopiva ja hyväksytty, kohteessa on matokomposti tai matoja muuten helposti saatavilla, saaliinkäsittely on tehty helpoksi, lupa-alueesta on kartta, saaliskirjanpito on hoidettu ja ottipaikkoja on tiedossa eri sesongeille. Voit hakea kalamökkejä online-haussa ruksaamalla kohdan "Mökki kalastuksen harrastajille", tarjolla on 106 kalastuskohdetta.

Mökinomistaja auttaa aina

Älä anna lomasi mennä pilalle sellaisen puutteen tai pikkuvian vuoksi, jonka mökin omistaja tai huoltaja voi hetkessä korjata. Ota siis rohkeasti yhteyttä mökin omistajaan tai huoltajaan kaikissa pulmatilanteissa!

Lomarenkaan yhteystiedot

Ongelmatilanteissa voit soittaa Lomarenkaan toimistoon puh. 0306 502 502 arkisin ma-pe 8.30-17 ja lauantaisin klo 10-18 (puhelujen hinnat p. 8,28 snt/puh + 3,2 snt/min. m. 19,2 snt/min).

Lomarenkaan päivystys on avoinna varausvahvistuksessa erikseen mainittuina ajankohtina. Päivystyksen puhelinnumero on 0400 425 739. Katsothan majoituskohteen numeron tai varaustunnuksen valmiiksi ennen kuin soitat

Tervetuloa onnistuneelle mökkilomalle!