Siirry sivusisältöön

Tervetuloa mökkilomalle

Vihdoin on sen aika - odotettu loma mökillä koittaa pian! Olemme koonnet tälle sivulle sinulle kokeneiden mökkimatkaajien ja mökinomistajien vinkkejä, jotta lomasi onnistuisi mahdollisimman mutkattomasti.

Milloin mökille pääsee?

Yleisimmin mökki/huoneisto on käytössäsi:

 • tulopäivänä klo 16.00/17.00/18.00 alkaen
 • lähtöpäivään klo 10.00/11.00/12.00 asti

Tarkistathan aina varausasiakirjoista mökinomistajan määrittelemät ajat. Huomioithan, että aikaisemmat tulot tai myöhäisemmät lähdöt eivät välttämättä onnistu. Jos saavut myöhemmin tai lähdet aikaisemmin, ilmoitathan siitä kohteen omistajalle/huoltajalle. Jos ajo- ja avainohjeissa ei muuta mainita, niin muistathan ilmoittaa tuloaikasi mökin omistajalle tai huoltajalle viimeistään kaksi vuorokautta ennen mökkilomaa! Mikäli kohteessa on minkäänlaisia puutteita tai siisteystasossa on huomauttamista, soitathan välittömästi omistajalle tai nimetylle huoltajalle. Yhteystiedot löydät varausasiakirjoista.

Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 8:30 - 17:00 sekä lauantaisin klo 10:00 - 18:00 numerolla 0306 502 502 tai sähköpostitse myynti@lomarengas.fi.

Siivous ostettuna vai itse tehtynä?

Jos olet ostanut loppusiivouksen etukäteen tai loppusiivous kuuluu majoituksen hintaan, jää sinulle vain muutama asia hoidettavaksi ennen lähtöäsi:

 • tiskaa astiat puhtaaksi ja laitta ne paikoilleen
 • vie jätteet ja roskat jätepisteeseen
 • vie pullot ja tölkit muovipussiin pakattuna ulko-ovelle tai mukanasi pois
 • jos olet tilannut liinavaatteet lisäpalveluna tai ne sisältyvät hintaan, jätä käytetyt lakanat ja pyyhkeet pinottuna sängyn päälle
 • vie tuomasi ruokatarvikkeet mukanasi pois tai roskikseen (vältäthän turhaa hävikkiä!)
 • siirrä huonekalut alkuperäisille paikoilleen, mikäli niitä on ollut tarvetta loman aikana siirtää

Omistajalla on oikeus laskuttaa laiminlyönneistä. Muistathan sulkea ovet ja ikkunat ennen lähtöäsi, mikäli tuuletat mökkiä.

Jos et ostanut loppusiivousta, tulee sinun huolehtia mökki siistiksi ennen lähtöäsi. Voit kysyä loppusiivouksen mahdollisuutta ennen lomaa tai vielä loman aikana, mutta järjestelysyistä viime hetken ostettu loppusiivous ei ole aina mahdollinen.

Ennen lähtöäsi siivoa mökki vähintään näiltä osin:

 • tuuleta vuodevaatteet (peitto ja tyyny)
 • imuroi lattiat ja matot ja pyyhi lattiat kostealla mopilla
 • tiskaa astiat ja laita paikoilleen
 • puhdista tiskipöytä, liesi, uuni, uunipellit, jääkaappi, mikroaaltouuni sekä kaikki pöydät ja tasot 
 • pese wc ja lavuaarit
 • pese sauna ja pesuhuone
 • siirrä huonekalut alkuperäisille paikoilleen, mikäli niitä on ollut tarvetta loman aikana siirtää
 • vie jätteet jätepisteeseen
 • vie pullot ja tölkit muovipussiin pakattuna ulko-ovelle tai mukanasi pois
 • huolehdi myös, että piha-alue ja mahdollinen grillikota/grilli jäävät siistiin kuntoon

Loppusiivous tehdään loman viimeisenä päivänä. Muista sulkea ovet ja ikkunat ennen lähtöäsi. 

Yleisiä ohjeita mökkilomaan

Sisälämpötila

Huoneiston normaali lämpötila on n. 20–22 ºC. Huomioithan, että lattialämmitystä säädettäessä valitun lämpötilan saavuttaminen kestää ainakin 12 h.

Lämmin vesi

Lämmintä vettä on yleensä rajallinen määrä, joten olethan sen suhteen säästäväinen. Vesi lämpiää suurimmassa osassa kohteita yön aikana. Lyhentämällä suihkuaikaa säästät sähköä ja ympäristöä.

Vaatteiden ja tavaroiden kuivatus

Älä kuivaa vaatteita tai tavaroita saunassa tai pattereiden päällä, sillä niin kuivatessa on tulipaloriski. Käytä kuivauskaappia tai vie märät tavarat suihkutilaan.

Turvallisesti tulen kanssa

Kynttilöitä ja ulkotulia saa polttaa ainoastaan tulenkestävällä alustalla. Grilli on tyhjennettävä ja puhdistettava asianmukaisesti. Huolehdithan paloturvallisuudesta myös takas ja saunan pesän kanssa.

Tupakointi on kielletty

Tupakointi ja tupakkaan verrattavien tuotteiden käyttö on ehdottomasti kielletty kaikissa sisätiloissa.

Ilmoita rikkoutumisesta heti

Jotta asia saadaa selvitettyä mahdollisimman nopeasti ja lisävahingoilta vältytään, ilmoita rikki menneestä asiasta mahdollisimman nopeasti tapahtuneen jälkeen kohteen omistajalle tai huoltajalle.

Palauta mökki sellaisena kuin sen sait

Sammuta valot, sulje ikkunat ja lukitse ovet lähtiessäsi. Jätä lämmityksen ja ilmastoinnin säädöt niin kuin ne olivat saapuessasi (ethän esim. katkaise lämmitystä, koska se voi aiheuttaa talvella mökin jäätymisen).

Huonekalut

Jos siirrät loman aikana huonekaluja, muista laittaa ne ennen lähtöäsi paikoilleen.

Lemmikit

Huomioi, että lemmikit ovat tervetulleita vain mökeille, jotka on luokiteltu "Lemmikit sallittu" -mökeiksi. Lemmikin jätökset tulee kerätä mökin piha-alueelta ja lemmikki täytyy pitää kytkettynä. Ethän jätä lemmikkiä yksin mökille!

Kierrättäminen

Ensisijaisesti suosittelemme kierrättämään mahdollisuuksien mukaan mökilläkin. Otathan kuitenkin huomioon, että kaikilla vuokramökeillä kierrättäminen ei ole välttämättä mahdollista (erityisesti pienillä paikkakunnilla).

Sähkö- ja puusaunan käyttö

Sähkökiukaan lämmitys

Ennen lämmitystä tarkista saunahuone. Varmista ettei kiukaan päällä ole esimerkiksi pyykkiä ja että ovi ja ikkuna on suljettu. Lämmitä kiuas ajastimen avulla. 0-asento: virta ei ole päällä, kiuas ei lämpene. Alue 1–4 tuntia (A): vastukset kytkeytyvät päälle, kiuas alkaa lämmetä heti ja on lämmin valitun ajan tunteina (h). Alue 1–8 tuntia (B): esivalinta-aika, jonka jälkeen kiuas kytkeytyy päälle. Esim. valitsemalla 4, kiuas kytkeytyy päälle 4 tunnin kuluttua ja on lämmin 4 tuntia ellei sitä aikaisemmin katkaista käsin. Lämpötila säädetään termostaatista kytkimen avulla. Termostaatti on usein omistajan toimesta säädetty sopivalle tasolle. Jos lämpötila nousee saunomisen aikana liian korkeaksi, kierrä säädintä hieman vastapäivään. Huomaa, että pienikin muutos voi aiheuttaa tuntuvan lämpötilamuutoksen. Miellyttävä saunomislämpötila on yleensä 65–80 °C. Saunan ilma kuivuu, kun saunaa lämmitetään. Tämän vuoksi ilmankosteutta on tarpeen lisätä heittämällä vettä kiukaan kiville. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan lämpötilan ja ilmankosteuden. Kiukaalle saa heittää ainoastaan vettä. Kiuasta lämmitettäessä voi lämmitys mökin/huoneiston sähköpattereista katketa. Sammutathan kiukaan heti käytön jälkeen, jotta sähköpatterit kytkeytyvät taas päälle. KIUKAAN SAMMUTUS: väännä ajastinkytkimestä vastapäivään 0-asentoon.

Puukiukaan lämmitys

Ennen lämmitystä tarkista löylyhuone. Varmista ettei kiukaan päällä ole esimerkiksi pyykkiä ja että ovi ja ikkuna on suljettu. KIUKAAN LÄMMITYS 1. Mikäli kiukaassa on vesisäiliö, täytä se. Säiliö on tarkoitettu kylpyveden lämmittämiseen, älä laita siihen pesuainetta. 2. Tarkista, että kiukaan pelti/pellit on auki. 3. Avaa mahdolliset ilmaluukut (esim. tuhkaluukku tai muu ilmanottoaukko). 4. Aseta puhtaat, kuivat, pienehköt puut ilmavasti tulipesään. 5. Aseta sytykkeet eli kourallinen pieniä puutikkuja, tuohta tai sanomalehtipaperia puiden päälle/alle. 6. Sytytä tuli. 7. Tulen syttymisen jälkeen tulipesän ilmaluukut voidaan sulkea, mikäli se on mahdollista. 8. Lisää puita lämmityksen ja saunomisen aikana tarvittaessa, jotta saunan ja kiuaskivien lämpötila pysyy sopivalla tasolla. 9. Miellyttävä saunomislämpötila on 65–80 °C. LÖYLYNHEITTO Saunan ilma kuivuu, kun saunaa lämmitetään. Tämän vuoksi ilmankosteutta on tarpeen lisätä heittämällä vettä kiukaan kiville. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan lämpötilan ja ilmankosteuden. Kiukaalle saa heittää ainoastaan vettä. Otathan yhteyttä huollosta vastaavaan, mikäli sinulla on kysyttävää tulisijan lämmitykseen liittyen.

Asiakaspalvelu

Ota yhteyttä!

myynti@lomarengas.fi 0306 502 502

Asiakaspalvelu on auki arkisin klo 8:30 - 17:00 sekä lauantaisin klo 10:00 - 18:00

Hätätilanteessa soita 112

Hätätilanteessa soita aina yleiseen hätänumeroon 112. Mökin osoitteen ja koordinaatit löydät varausasiakirjoista, mökin seinältä tai mökkikansiosta. Lataa puhelimeen 112-sovellus.

Jokaisenoikeudet

Jokaisenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen Suomessa oleskelevan mahdollisuutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Jokaisenoikeuksista nauttimiseen ei tarvita maanomistajan lupaa eikä siitä tarvitse maksaa. Jokaisenoikeutta käyttämällä ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä. Jokaisenoikeudet ovat yleisesti hyväksytty maan tapa, ja ne perustuvat eri lakeihin. Jokaisenoikeudet koskevat myös ulkomaalaisia.