Siirry sivusisältöön

Sähkökatkot ja sähkön säästäminen

Myös vuokramökeillä on syytä varautua etukäteen mahdollisiin valtakunnallisiin sähkökatkoihin. Erityisesti hiihtokeskuksissa lyhyet sähkökatkot ovat normaaleja, mutta olemme tehneet pidempien sähkökatkojen varalle toimintaohjeet.

Myös vuokramökeillä on syytä varautua etukäteen mahdollisiin valtakunnallisiin sähkökatkoihin. Erityisesti hiihtokeskuksissa lyhyet sähkökatkot ovat normaaleja, mutta olemme tehneet pidempien sähkökatkojen varalle toimintaohjeet.

Ohje asiakkaille: Miten toimia vuokramökillä sähkökatkon aikana?

Myös vuokramökeillä on syytä varautua etukäteen mahdollisiin valtakunnallisiin sähkökatkoihin. Erityisesti hiihtokeskuksissa lyhyet sähkökatkot ovat normaaleja, mutta olemme tehneet pidempien sähkökatkojen varalle toimintaohjeet. Lisätietoa mökkikohtaisista asioista saat aina kohteen omistajalta tai nimetyltä huoltajalta. Puolustusministeriön ohjeet ovat kattavat suuriin sähkökatkoihin.


Ohjeita sähkökatkon varalle: 

 1. Mikäli sähkökatko kestää pitkään, ole yhteydessä tekstiviestitse mökin omistajaan tai huoltajaan. Isomman sähkökatkon sattuessa puhelinyhteydet voivat olla tukkeutuneet ja huonosti toimivat
 2. Toimi omistajan/huoltajan ohjeiden mukaisesti
 3. Jätä yksi valo päälle kertomaan, milloin sähköt palaavat – muut laitteet tulee kytkeä pois päältä
 4. Älä vedä vessaa tai käytä vesihanoja sähkökatkon aikana
 5. Pyri pitämään puhelin ladattuna – lisävirtaa saat esimerkiksi autosta
 6. Jos kohteessa on takka tai muu tulisija, voit ylläpitää lämpöä sen avulla
 7. Pidemmän sähkökatkon sattuessa radio välittää tietoa; kuuntele Radio Suomen tai paikallisradion kanavia autosta tai patteri- tai akkuradiolla.
 8. Seuraa viranomaistiedotusta
 9. Soita hätänumero 112:een vain kiireellisissä hätätilanteissa, joissa esimerkiksi itsesi tai toisen henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on vaarassa
 10. Kun sähköt palaavat, aloita sähkön kulutus maltillisesti – älä esimerkiksi lämmitä samana päivänä sähkölämmitteistä saunaa tai ylikäytä lämmintä vettä

 

Vinkkejä ja huomioita sähkökatkoon varautumiseen: 

 • Laita vettä puhtaisiin ämpäreihin ja pulloihin
 • Estä lämmön karkaaminen ovista ja ikkunoista
 • Tarkista etukäteen, onko loma-asunnossa kynttilöitä, tulentekovälineitä ja taskulamppuja
 • Pidä mukana lämpimässäkin säilyviä ruokia, syö ensin pois jääkaapin ja pakastimen ruuat. Turhaa kylmälaitteiden avaamista tulee välttää.
 • Talvella ruokaa voi säilyttää myös ulkona
 • Huomioi, että kaupat yleensä sulkeutuvat pidempien sähkökatkojen ajaksi
 • Koska vessaa ei voi käyttää, viritä muovikassi WC-istuimeen ja käytä reilusti kuiviketta, jos sitä on saatavilla. Tarpeita ei saa koskaan laittaa biojätteeseen, vaan hävitä kaikki sekäjäteastiaan.
 • Käytä puhdistautumiseen kosteuspyyhkeitä ja desinfiointiainetta, älä vettä
 • Sähköautoa ei voi ladata katkon aikana
 • Puhelin ja netti lopettavat toiminnan noin 2-6 tunnin kuluessa sähkökatkon alusta
 • Puhelu kuormittaa verkkoa enemmän kuin viesti; lähetä siis mieluummin viesti
 • Seuraa viranomaisten ohjeita ja suosituksia, tutustu etukäteen Puolustusministeriön sähkökatko-ohjeisiin
 • Pysy rauhallisena ja pidä huolta kanssasi matkustavista

Näin toimit ekologisemmin vuokramökillä - sähkönsäästöohjeet majoittujalle

Vähennä lämpimän veden kulutusta.

Lämpimän veden käytön vähentäminen on helpoin tapa mökkeillä ekologisemmin. Nipistä turhasta lämpimän käyttöveden kulutuksesta. Lyhennä suihkuaikaa ja hyödynnä tiskikonetta käsin tiskaamisen sijaan.

Pidä huonelämpö järkevänä

Aseta mökin lämpötila matalaksi, mutta miellyttäväksi. Usein 20 asteen sisälämpötila on riittävä (tarkista kohteen omistajalta, että lämmönsäätö on sallittua). Jos kohteessa on varaava takka, niin sen kohtuullinen käyttö auttaa mökin lämmittämisessä ja säästää energiaa.

Suunnittele sähkösaunominen ja poreammeen käyttö fiksusti

Sähkösaunan käyttö kuluttaa paljon sähköä. Jos haluat säästää sähköä saunomisen osalta, pidä saunahetket lyhyempinä ja lämpötila maltillisena. Muista sammuttaa kiuas heti käytön jälkeen. Älä pidä sähkäkäyttöistä poreammetta päällä montaa tuntia putkeen, vaan suunnittele sen käyttö fiksusti saunomisen yhteyteen.

Sammuta laitteet, kun et käytä niitä

Sähkölaitteiden päällä pitäminen ilman käyttöä on turhaa - laita siis televisio kiinni ja sammuta uuni, kun et enää käytä laitetta. Älä auo jääkaappia ja pakastinta turhaan.